Home >> Nieuws >> Zorgbedrijf Antwerpen en Senso2Me Valère bouwen verder aan slim alarm

Zorgbedrijf Antwerpen en Senso2Me Valère bouwen verder aan slim alarm

Datum: 
6 maart 2018

Vele senioren willen zolang mogelijk in hun vertrouwde leefomgeving blijven wonen. Maar wat als hen iets overkomt? Het slim alarmsysteem Valère en Vital van het Antwerps bedrijf Senso2Me werd 2 jaar geleden gelanceerd en richtte zich enkel tot de thuiszorg. Het systeem wordt in samenwerking met het Zorgbedrijf Antwerpen nu uitgebreid naar het woon-en zorgcentrum en de serviceflats.

Fons Duchateau schepen en voorzitter van het Zorgbedrijf, stelde dinsdag Vital voor in het Woonzorgcentrum Hof De Beuken in Ekeren. Het Antwerps bedrijf ontwikkelde in samenwerking met het Zorgbedrijf een verbeterde versie. “Met het Zorgbedrijf willen we het de hulpverleners en mantelzorgers vooral gemakkelijker maken om te doen wat echt telt: zorg dragen voor de ouderen en hen een maximale veiligheid bieden”, zei schepen Duchateau. “Vital is daarbij een steunpilaar.”
 

“Het systeem bestaat uit sensoren en een zorgstation dat 24 op 24 opvolgt of alles goed verloopt”, zei Alain Van Buyten van Senso2Me en ontwikkelaar van Vital. De sensor wordt geplaatst in de verschillende vertrekken van de woning of de kamer in het zorgcentrum. De sensoren meten hoelang de persoon bijvoorbeeld in de badkamer blijft, wat zijn gebruikelijke slaap- en dagritme is. Al die data worden anoniem verwerkt om bij ongewone situatie alarm te kunnen slaan. De senior kiest zelf wie hem volgt, zijn familieleden, het zorgbedrijf of beiden. “De privacy van de senior wordt ten alle prijzen gerespecteerd”, bedrukte Van Buyten.     

Maria (Landa) De Pooter is het proefkonijn. In haar serviceflatje het werd in verschillende kamers het slim alarmsysteem geïnstalleerd. Landa is 95 jaar en nog goed te been. Ze doen zelf nog  boodschappen en kookt zelf nog haar potje. “Ik heb het alarm nog niet moeten gebruiken, maar dat ik hulp kan vragen, stelt mij gerust”, zei ze.

Bron: GVA