Home >> Nieuws >> Co-creatiesessie Ectosense over gebruiksvriendelijkheid in thuissituatie

Co-creatiesessie Ectosense over gebruiksvriendelijkheid in thuissituatie

Datum: 
11 juni 2018

Slaapapneu – het optreden van regelmatige ademstilstand tijdens de slaap –komt veel voor bij mensen op leeftijd en met overgewicht. Als de ademhaling stilvalt, word je telkens uit je diepe slaap gewekt. Dat leidt tot een slechte slaapkwaliteit en oververmoeidheid gedurende de dag. Om een goede diagnose te stellen moet je een nachtje gaan slapen in een slaapkliniek. Daar worden heel wat draadjes en sensoren op je lichaam gekleefd. Die ingrijpende ervaring komt de slaap uiteraard niet ten goede, en zorgt voor een onder diagnose van het probleem. Ook worden alle verzamelde gegevens nog handmatig geanalyseerd, wat slaaponderzoek intensief én duur maakt.
In de toekomstvisie van ondernemer Bart van Pee gaat dat er straks heel anders aan toe! Samen met enkele medestudenten ontwikkelde hij een kleine sensor, zo groot als een pleister, die thuis slaapapneu kan opsporen. Een slim algoritme verwerkt deze signalen en bezorgt alle relevante informatie aan je arts.

Samen met Happy Aging en CIC evalueert Ectosense nu de gebruiksvriendelijkheid van de sensor in de thuisomgeving. Afgelopen week gaven 6 digitals (smartphone ervaring) en 7 ouderen feedback op het toestel. De deelnemers gaven waardevolle feedback over de gebruiksvriendelijkheid van het toestel en de smartphone applicatie. Ze waren ook positief over de mogelijkheden in de thuissituatie en bereid om deel te nemen aan de live testen die in de zomer zullen plaatsvinden. Aanvullend, onderzoekt de proeftuin Innovage in dit dossier de mogelijke wegen naar implementatie binnen de eerste lijn. Welke rollen kunnen de huisartsen en tandartsen opnemen?